Kredītreitings: kas tas ir un kā to izmantot?

Kas parāda kredītreitingu?

Kredītreitings ir rādītājs, kas palīdz saprast, cik droši ir uzticēties organizācijai savu naudu. Bankām, apdrošināšanas sabiedrībām, nevalstiskajiem pensiju fondiem (NPF) un citām finanšu organizācijām, kas strādā ar privātiem klientiem, parasti ir šādi vērtējumi.

Vērtējums ņem vērā ne tikai uzņēmuma pašreizējo finansiālo stāvokli, kapitāla lielumu un parādu apjomu, bet arī visu iepriekšējo finanšu vēsturi. Augsta kredītreitinga organizācija nozīmē, ka uzticēties viņai nauda ir praktiski droša: viņa vienmēr ir samaksājusi rēķinus, un tagad viņas stāvoklis ir diezgan stabils. Un zems-ka jūs riskējat stipri, sazinoties ar viņu: viņas lietas nav ļoti labi, un ir ļoti iespējams, ka viņa bankrotēs.

Kredītreitingus var piešķirt arī valstij kopumā, atsevišķiem reģioniem, rūpniecības uzņēmumiem un daudzām citām organizācijām. Vērtējumi atspoguļo viņu spēju atgūt ņemtos kredītus.

Turklāt obligācijām ir atsevišķi vērtējumi. Viņi novērtē emitentu uzņēmumu spēju tos atmaksāt savlaicīgi un maksāt ienākumus par tiem. Tajā pašā laikā pat vienam un tam pašam uzņēmumam var būt dažādas obligācijas, ja riski ir atšķirīgi. Piemēram, saskaņā ar subordinētajām obligācijām reitings parasti ir zemāks, kas nozīmē, ka Pircēja risks ir lielāks.

Kādi ir kredītreitingu veidi?

Vienota pasaules reitingu sistēma neeksistē. Tomēr dažādu aģentūru kredītreitingi, īpaši augsti, parasti ir salīdzināmi viens ar otru. Piemēram," A+ " vienā sistēmā var būt tāda pati nozīme kā "A1" citā sistēmā un "ruA+" trešajā.

Parasti vērtējumi ar burtu" A "apzīmē visvairāk kredītspējīgu uzņēmumu, ar burtu" B "— vidējo uzticamību, un ar burtu " C " - tuvu bankrotam. Ja jūs redzat reitinga apzīmējumā burtu "D", tas nozīmē noklusējumu: uzņēmums jau ir atteicies maksāt par saviem parādiem un faktiski ir izstājies no finanšu spēles.

Burtu kategoriju iekšpusē ir arī gradācijas: piemēram, "BBB" reitings ir augstāks nekā "BB" un "B", un "a+" augstāks nekā "a" un "a".

Kopā ar reitingu aģentūras publicē prognozi: piemēram, "stabils", "pozitīvs" vai "negatīvs". Tas parāda, vai analītiķi sagaida, ka organizācijas finansiālais stāvoklis nākamajā gadā mainīsies un kādā veidā.

Kur var apskatīt kredītreitingus?

Kredītreitingu aģentūru tīmekļa vietnēs. Tās ir īpašas neatkarīgas organizācijas, kuras novērtē uzņēmumus un to vērtspapīrus, pamatojoties uz savām metodoloģijām. Šīs metodoloģijas ir jāatbilst likumam-un tas seko Krievijas Bankai. Mūsu valstī var piešķirt publiskos vērtējumus tikai aģentūrām, kas iekļautas regulatora reģistrā.

Vadošie vietējie uzņēmumi, kas piesaista ārvalstu investorus, var būt arī ārvalstu kredītreitingu aģentūru vērtējumi. Lielākie, pasaulē pazīstamie ir Moody 's, s & P un Fitch, tā sauktais"lielais trijnieks".

Kad man var būt nepieciešami kredītreitingi?

Izvēloties finanšu organizāciju vai vērtspapīrus, ir vērts salīdzināt dažādu reitingu aģentūru datus un izlasīt kredītreitingu aprakstus savās vietnēs. Tas ļaus jums skaidrāk iedomāties, kādā finansiālā stāvoklī atrodas jūsu interesējošā organizācija.

Banka

Paši noguldījumi bankās - diezgan uzticamas investīcijas. Naudu privātpersonu kontos, tostarp individuālajiem uzņēmējiem, aizsargā valsts noguldījumu apdrošināšanas sistēma. Pat tad, ja banka atsaukt licenci, nelielu summu, jums tiks atmaksāta ātri. Vienkārši pārliecinieties, ka izvēlētajai organizācijai ir bankas licence, un pēc tam pārliecinieties, ka visos jūsu kontos vienā bankā jums ir ne vairāk kā šī summa, ieskaitot noguldījumu procentus.

Ja jūs vēlaties likt uz depozīta summu vairāk vai atvērt kontu savam biznesam, tad pieeja bankas izvēlei būtu nopietnāka, jo šādiem ieguldījumiem noguldījumu apdrošināšanas sistēmas garantija neattiecas. Koncentrējieties uz augstiem un vidējiem kredītreitingiem, kuros ir burts " A "vai vismaz divi burti "B".

Apdrošināšanas sabiedrības un nevalstiskie pensiju fondi (NPF)

Vēl piesardzīgāk ir jāpievērš uzmanība finanšu partneru izvēlei, ja vēlaties ilgu laiku ieguldīt savu naudu. Piemēram, mēs nolēmām uzkrāt naudu bērna izglītībai vai savai pensijai, izmantojot uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu vai līgumu ar NPF.

Tā kā ietaupījumi būs uzticēt viņiem uz ilgu laiku, un noguldījumu apdrošināšanas sistēmā šie maksājumi neietilpst, uzticamības prasības ir augstas. Kredītreitingi apdrošināšanas sabiedrībām un NPF ir labāk izvēlēties ne zemāka par "BBB". Un jau starp visuzticamākajiem izvēlieties tos, kas parāda maksimālo ienesīgumu vairāku gadu beigās.

Mikrofinansēšanas organizācijas (MFI)


Ieguldot naudu MFI kļūst arvien populārāka, jo tie piedāvā rentabilitāti ievērojami augstāka nekā bankām. Bet šādas investīcijas arī neietilpst valsts noguldījumu apdrošināšanas sistēmā, tāpēc MFI uzticamība ir rūpīgi jānovērtē.

MFI retāk nekā bankas saņem kredītreitingus. Ja mikrofinansēšanas organizācija to joprojām rūpējas, tas jau runā par labu.

Ja jūs vēlaties uzticēt MFI uzkrāšanos īsi — līdz trim mēnešiem, jūs varat uzņemties risku un izvēlēties MFI ar reitingu, kurā ir tikai viens vai divi burti "B". Ja jūs plānojat noslēgt līgumu uz ilgāku laiku, ir vērts apstāties uzņēmumos ar kredītreitingu, kas nav zemāks par " BBB -". Ir svarīgi laiku pa laikam doties uz reitingu aģentūru vietnēm un atkārtoti pārbaudīt šos datus.

Parādzīmes

Obligācijas ir visvairāk paredzamie vērtspapīri. Ienākumi no tiem, atšķirībā no akcijām un citiem finanšu instrumentiem, ir zināmi iepriekš. Risks ir arī - tas tikai parāda obligāciju reitingu. Tajā pašā laikā rentabilitāte un risks ir cieši saistīti: jo lielāka peļņa jums sola, jo lielāka iespēja to nesaņemt.

Jūs varat iegādāties obligācijas ar augstu kredītreitingu, piemēram, "AAA", bet ar mērenu ienesīgumu. Un jūs varat riskēt: ieguldīt naudu ienesīgākos vērtspapīros ar reitingu līmenī "B". Šajā gadījumā viss būs atkarīgs no situācijas finanšu tirgū. Ja nav globālu satricinājumu, uzņēmums samaksās par savām saistībām termiņā un pilnībā. Bet, ja notiek kāds ārējs šoks, ko uzņēmums nespēj ietekmēt, tas var nonākt nestabilā situācijā un atteikties no maksājumiem.

Dokumenti ar zemāku reitingu iesācēju investoriem ir labāk neuzskatīt, lai vienreiz un uz visiem laikiem nezaudētu naudu un neapmierinātu akciju tirgu.

Ne vienmēr ir jātērē laiks un pašam jāizvēlas augsta ranga obligācijas ranga aģentūru vietnēs. Visi visuzticamākie vērtspapīru biržas ietver īpašu sarakstu-pirmo kotāciju sarakstu, vai pirmo līmeni sarakstā. Šos sarakstus var atrast konkrētas apmaiņas vietnē.

Kampaņa

Pašas akcijas, atšķirībā no obligācijām, nav kredītreitingu. Tāpēc, izvēloties Akcijas, jūs varat apskatīt to uzņēmumu vērtējumus, kuri tos ir izlaiduši. Tomēr, ja uzņēmums regulāri maksā par saviem parādiem (un līdz ar to ir augsts kredītreitinga līmenis), tas nenozīmē, ka tā lietas stabili iet kalnā un tās akcijas pieaugs par cenu.

Akcijas gadījumā labāk ir aplūkot ne tikai un ne tik daudz Emitenta uzņēmuma reitingu, bet arī šo vērtspapīru uzskaites līmeni biržās.