Kāda ir atšķirība starp līdzaizņēmēju un galvotāju

Jūs vēlaties aizņemties kredītu, bet banka uzskata, ka Jūsu ienākumi nav pietiekami, un iesaka piesaistīt līdzaizņēmēju vai galvotāju. Vai gluži pretēji: jums tiek lūgts kļūt par līdzaizņēmēju vai galvot par kāda cita aizdevumu. Mēs saprotam, kādas ir atšķirības un ko jūs riskējat, piekrītot konkrētai lomai.

Kā atšķiras līdzaizņēmējs un galvotājs?


Līdzaizņēmējs ir tas pats aizņēmējs. Viņam ir tādas pašas tiesības un pienākumi, it kā viņš pats ņemtu kredītu. Pat tad, ja jūs esat pārliecināts, lai parakstītu līgumu tikai "par atzīmi", un kredīta nauda nebūs jums, jums ir liela atbildība. Ja galvenais aizņēmējs kādu iemeslu dēļ nevarēs samaksāt par aizdevumu laikā, nauda būs jāiemaksā līdzaizņēmējam.

Galvotājs apliecina aizņēmējam-garantē bankai, ka kredīts tiks atmaksāts noteiktajā termiņā. Galvotājam nav jāuzrauga aizņēmēja atmaksas grafiks. Ja tas ir novēlots ar maksājumu uz pāris dienām, galvotājs to neapdraud. Bet, ja kavēšanās būs nopietna, banka izvirzīs prasības galvotājam-un tad parāds tiks atspoguļots viņa kredītvēsturē.

Par lieliem aizdevumiem vienlaicīgi var piesaistīt un līdzaizņēmējiem un galvotājiem. Ja aizņēmējs pārtrauc maksāt, atmaksāt parādu būs līdzaizņēmējs. Ja viņš arī neveic maksājumus, tad jums būs jāmaksā galvotājs.

Apsveriet sīkāk, kā atšķiras prasības attiecībā uz līdzaizņēmējiem un galvotājiem, to iespējām un atbildību.

Kādi dokumenti jāiesniedz?

Parasti līdzaizņēmējam ir jāiesniedz bankai tāds pats dokumentu kopums kā aizņēmējam: pase, SNILS vai Inn, laulības apliecība, ienākumu Izziņa, apliecināta darba grāmatas kopija. Katrā bankā dokumentu kopums var būt savs.

Dažreiz dokumentu saraksts aizņēmējam un līdzaizņēmējam var atšķirties. Piemēram, saskaņā ar programmu ģimenes hipotēku, galvenais aizņēmējs ir jāsniedz dzimšanas apliecības bērniem, un līdzaizņēmējam nav nepieciešams to darīt.

Galvotājam vairumā gadījumu ir jāsniedz tikai pase, ienākumu Izziņa un apliecināta darba grāmatas kopija.

Līdzaizņēmējs paraksta aizdevuma līgumu ar aizņēmēju, un galvotājs-nē. Ar viņu banka noslēdz atsevišķu galvojuma līgumu.

Ja kredīta līgums paredz obligātu apdrošināšanas noformēšanu, tad līdzaizņēmējam būs jāparaksta arī apdrošināšanas līgums. No galvotāja tas parasti nav nepieciešams.

Vai ar galvotāju un līdzaizņēmēju palīdzību ir iespējams mainīt kredīta lielumu un procentu likmi?

Finansiālais stāvoklis un līdzaizņēmēja kredītvēsture tieši ietekmē aizdevuma nosacījumus. Banka pārbauda līdzaizņēmēju tāpat kā aizņēmējs: darba vieta un pieredze, ienākumi, finanšu disciplīna. No pārbaudes rezultātiem var būt atkarīga aizdevuma summa, procentuālais daudzums un Termiņš, uz kuru tas tiek izsniegts.

Parasti, jo augstāks ienākums līdzaizņēmējam, jo lielāka summa banka ir gatava aizņemties. Ja finansiālo stāvokli līdzaizņēmējs iedvesmo uzticību bankai, tas var samazināt procentu par aizdevumu.

Bet galvotāja ienākumi un kredītvēsture Gandrīz nekad neietekmē kredīta parametrus. Visbiežāk banka vienkārši ziņo, vai viņam ir piemērots šāds galvotājs vai nē.

Vai aizņēmēja parāds ietekmē līdzaizņēmēja un galvotāja kredītvēsturi?

Līdzaizņēmēja kredītvēsturē parādās pilnīga informācija par galvenā aizņēmēja aizdevumu, ieskaitot maksājumu vēsturi. Turklāt neatmaksātā aizdevuma daļa tiek uzskatīta par līdzaizņēmēja parādu. Ja viņš vēlas aizņemties sev, finanšu organizācijas aprēķinās jaunā aizdevuma apmēru, ņemot vērā šo parādu.

Kredītvēstures kopīgi parakstītājs, kāda cita aizdevumu vai aizdevumu neatspoguļo. Bet tikai līdz šim aizņēmējs regulāri veic maksājumus. Ja aizņēmējs pārtrauc atmaksāt aizdevumu, tad saistības tiek nodotas galvotājam — un parāds parādās viņa kredītvēsturē.

Vai līdzaizņēmējam un galvotājam ir tiesības uz kredītu nopirkto īpašumu?

Pēc noklusējuma ne līdzaizņēmējs, ne galvotājs nekļūst par īpašuma īpašniekiem, kas iegādāti par kredīta naudu. Viņiem ir īpašumtiesības uz dzīvokli, automašīnu vai citu priekšmetu tikai tad, ja tie kopā ar aizņēmēju ir norādīti pircējiem pārdošanas līgumā.

Automātiski īpašnieki kļūst tikai laulātie. Piemēram, ja viņi ņem hipotēku, iegādāto mājokli uzskata par kopīgi iegūto īpašumu, ja vien nav noslēgts laulības līgums ar citiem nosacījumiem.

Citos gadījumos līdzaizņēmējs un galvotājs var noslēgt līgumu ar galveno aizņēmēju par savstarpējām saistībām. Šajā nolīgumā var noteikt, ka līdzaizņēmējs (galvotājs) kļūs par īpašuma īpašnieku, kura iegādei tika noformēts aizdevums vai aizdevums, ja viņš būs spiests atmaksāt parādu aizņēmēja vietā.

Turklāt, ja aizņēmējs un līdzaizņēmējs sākotnēji plāno maksāt par aizdevumu vienādi, viņi var nekavējoties noformēt vienādas īpašuma tiesības uz īpašumu.

Kāda informācija par aizdevumu ir pieejama līdzaizņēmējam un galvotājam?


Līdzaizņēmējam ir tiesības saņemt maksājumu grafiku, informāciju par pašreizējā parāda apmēru, kā arī datus par jau veiktajiem maksājumiem.

Kredītlīgumā ir noteikts, kādā veidā banka sniedz līdzaizņēmējam šo informāciju. Parasti detalizēti dati par aizdevumu ir pieejami mobilajā lietotnē un līdzaizņēmēja personīgajā kontā bankas mājas lapā.

Galvotājam bankai nav pienākuma pastāstīt par nenomaksāto parādu summu, iemaksātajiem vai gaidāmajiem maksājumiem, kamēr aizņēmējs iemaksā naudu pēc grafika. Banka sāk informēt galvotāju tikai tad, ja aizņēmējs pārtrauc maksāt un pienākums atmaksāt parādu iet uz galvotāju. Tomēr dažas bankas ietver galvotāja tiesības piekļūt šai informācijai galvojuma līgumā, kredīta līgumā vai bankas noteikumos.

Vai atbildība par maksājumu kavējumiem ir vienāda?

Ja galvenais aizņēmējs neveic maksājumus laikā, tad pienākums dzēst parādu jebkurā gadījumā pāriet uz līdzaizņēmēju vai galvotāju. Bet ar dažādu ātrumu un dažādām sekām.

Līdzaizņēmējs var uzreiz uzzināt, ka maksājums ir nokavēts. Šo informāciju ir viegli pārbaudīt, izmantojot tiešsaistes banku vai mobilo lietotni. 7 dienu laikā banka papildus nosūtīs viņam par to īsziņu, push paziņojumu vai e-pastu - konkrētu metodi, kas noteikta kredītlīgumā.

Informācija par kavēšanos tiek atspoguļota kredītvēsturē līdzaizņēmējam. Tāpēc viņa interesēs ir nekavējoties veikt nākamo maksājumu par aizdevumu, pretējā gadījumā nākotnē viņš būs grūtāk saņemt aizdevumu.

Galvotājs ne vienmēr uzzina par kavējumiem uzreiz. Parasti tikai pēc tam, kad banka iesniedz viņam prasību veikt aizņēmēja kārtējo maksājumu un samaksāt vēlu sodu. Parasti galvojuma līgums nosaka termiņu, kurā galvotājam ir jāpārskaita nauda. Atpakaļskaitīšana sākas no brīža, kad tā saņem bankas prasību.

Ja galvotājs izpildīs šo prasību termiņos, ko viņam ir noteikusi banka, viņa kredītvēsture aizņēmēja kavēšanās neietekmēs. Bet, ja jums nav noguldīt naudu laikā, tas jau tiks uzskatīts par savu kavēšanos — un sabojāt savu kredīta tēlu. Turklāt galvojuma līgumā parasti ir noteiktas sankcijas — gadījumā, ja galvotājs neieguldīs naudu savlaicīgi.

Ja līdzaizņēmējs vai galvotājs nesāks atmaksāt aizņēmēja parādu brīvprātīgi, banka var vērsties tiesā.

Ja kredīts netiek atmaksāts pēc tiesas lēmuma, tiesu izpildītājiem ir tiesības arestēt kontus un noguldījumus līdzaizņēmējam vai galvotājam. Gadījumos, kad nav pietiekami daudz naudas, lai nomaksātu parādu, tiesu izpildītāji var izlaist noотura līdzaizņēmēja vai galvotāja īpašumu, lai atmaksātu parādu bankai.

Vai ir iespējams mainīt līguma noteikumus?

Līdzaizņēmējs var mainīt nosacījumus aizdevuma līgumu, bet tikai ar piekrišanu galvenā aizņēmēja. Piemēram, viņš var vērsties bankā ar lūgumu palielināt kredīta termiņu un samazināt ikmēneša maksājumus - pārstrukturēt kredītu. Vai, gluži pretēji, to atmaksāt pirms termiņa.

Hipotēkas gadījumā līdzaizņēmējs var noformēt hipotekāro atvaļinājumu, ja viņš nonācis sarežģītā dzīves situācijā. Bet, kad banka izlems, vai lieta ir piemērota brīvdienu nosacījumiem, viņš novērtēs aizņēmēja un līdzaizņēmēja kopējos vidējos ikmēneša ienākumus.

Galvenais aizņēmēja risks ir tāds, ka bez līdzaizņēmēja piekrišanas viņš nav tiesīgs mainīt līguma noteikumus. Piemēram, ja līdzaizņēmējs nesniedz datus par saviem ienākumiem vai kategoriski pret kredīta termiņa pagarināšanu, aizņēmējs nevarēs pagarināt maksājumus.

Galvotājs neparaksta aizdevuma līgumu un nevar ietekmēt tā noteikumus. Bet, ja aizņēmējs, piemēram, palielinās kredīta apmēru, galvotāja saistības tas neietekmēs-izņemot gadījumus, kad viņš tam piešķir savu piekrišanu un parakstīs jaunu galvojuma līgumu.

Ja galvotājs ņem parādu samaksu par sevi (brīvprātīgi vai ar tiesas lēmumu), tad varēs apspriest ar banku tā Nosacījumus. Iespējams, banka piekritīs kredīta pārstrukturēšanai.

Vai ir iespējams sadalīt kredītu un atmaksāt tikai daļu no parāda?

Teorētiski tas ir iespējams. Galvotājiem šajā ziņā ir vieglāk - viņi sākotnēji var parakstīt galvojuma līgumu, kas nosaka atbildību par sevi tikai par daļu no parāda.

Līdzaizņēmēji var mēģināt vienoties ar banku, lai viņš sadalītu kredītu starp tām. Bet bankas nevēlas to darīt. Aizdevējam ir svarīgi, lai viss aizdevums tiktu atmaksāts. Un Viņam vienalga, kas to darīs. Jo vairāk atbildētāju, jo lielākas izredzes atmaksāt parāda summu pilnā apmērā.

Preferenciālie aizdevumi visbiežāk ir neiespējami sadalīt vairākos, jo tie tiek izsniegti ar īpašiem nosacījumiem un individuāli aizņēmēji vairs neatbilst tiem.

Piemēram, saskaņā ar ģimenes hipotēku programmu, preferenciālie aizdevumi var iegūt ģimenes, kurās ir dzimis otrais vai nākamais bērns. Šāds aizdevums banka nav sadalīt uz pusēm starp mammu un tēti - tikai tāpēc, ka hipotekāro kredītu ķīla ir viens mājoklis, un to nevar sadalīt.

Aizdevuma nosacījumus var mainīt ar tiesas lēmumu, tad bankas piekrišana nav nepieciešama. Bet tiesa ļoti reti pieņem šādus lēmumus. Piemēram, laulāto laulības šķiršana līdzaizņēmējiem nebūs pietiekams iemesls tiesai, lai mainītu viņu kredītlīguma Noteikumus.

Tajā pašā laikā galvotājs un līdzaizņēmējs ir tiesīgs pieprasīt, lai aizņēmējs atmaksātu viņiem parādu izmaksas pilnībā vai daļēji. Ja jūs nevarat vienoties mierīgi, jūs varat vērsties tiesā.

Ja es ņemšu aizdevumu, kas man labāk Piesaistīt-aizņēmējiem vai galvotājiem?

Aizņēmējam ir izdevīgāk piesaistīt līdzaizņēmēju nekā galvotājs. Galu galā, ja līdzaizņēmējam ir labs un stabils ienākums, ir iespēja saņemt kredītu ar izdevīgākiem nosacījumiem.

Bet paturiet prātā: visus svarīgos lēmumus par aizdevumu, jums ir jāsaskaņo ar savu līdzaizņēmēju. Un, ja tas ir pret, piemēram, hipotēku brīvdienas-izredzes ir, jūs nevarēsiet ņemt tos. Tāpēc labāk ir ņemt tuvinieku līdzaizņēmējus, ar kuriem jums ir kopīgs budžets un finansiālās intereses, vai draugi, ar kuriem ir viegli vienoties.

Ja man tiek lūgts kļūt par līdzaizņēmēju vai galvotāju, kuru statusu labāk izvēlēties?

Lai sāktu, ir vērts saprast, vai esat gatavs uzņemties atbildību par kāda cita parādu.

Attiecībā uz ģimenes locekļiem-laulātajiem, vecākiem, bērniem-it īpaši, ja jums ir kopīgs budžets, ir lietderīgi runāt par līdzaizņēmēju. Tad aizdevuma vai aizdevuma nosacījumi var kļūt izdevīgāki.

Ja jums tiek lūgts par labu kāds nav tik tuvu, bet jūs esat stingri iecerējis palīdzēt, drošāku galvojumu statusu. Pat ja draugs reizēm nedaudz kavējas ar maksājumiem, tas neizjauks jūsu personīgo kredītvēsturi un kāda cita parāds neļaus jums aizņemties savu aizdevumu.

Ja jūs nevēlaties atteikties, bet iespējamo parādu summa ir biedējoši jums, jūs varat kļūt galvotājs tikai par daļu no aizdevuma. Piemēram, puse vai trešdaļa parādu. Šajā gadījumā aizņēmējam būs jāatrod arī citi galvotāji, kuri arī uzņemsies atbildību par atlikušo parādu. Ne visas bankas piekrīt sadalīt atbildību par aizdevumu starp vairākiem galvotājiem, bet atrast atbilstošāku banku jau ir aizņēmēja problēma.

Ar katru galvotāju banka noslēgs atsevišķu līgumu. Ja pēkšņi aizņēmējs pārtrauc maksāt, Jums būs pienākums atmaksāt aizdevējam tikai savu daļu no neatmaksāto parādu.