Kādus bankas rekvizītus var un nevar ziņot citiem

Kādi bankas dati ir droši zvanīt svešiniekiem?

Tas viss ir atkarīgs no tā, kāpēc jūs tos lūdzat:

Lai tulko jums naudu

Šajā gadījumā jūs varat bez bailēm ziņot sūtītājam:
  •  Bankas nosaukums un tālruņa numurs, kuram ir piesaistīts konts. Vairumā gadījumu šie dati ir pietiekami, lai tulkotu. Viņi ļaus citai personai nekavējoties izmest naudu, piemēram, izmantojot ātro maksājumu sistēmu.
  •  Bankas kartes numurs. Tas atrodas tā priekšpusē un parasti sastāv no 16 cipariem. Zinot šo numuru, persona varēs nosūtīt jums naudu, izmantojot citas bankas lietotni, termināli vai bankomātu. Zvaniet kartes numuru droši, ja jums nav pateikt papildus citus rekvizītus.
  •  Norēķinu konta numurs. Tas sastāv no 20 cipariem. To var atrast savā tiešsaistes bankā vai pieprasīt bankas filiālē ar pasi. Pārskaitījumi pēc konta numura dod priekšroku organizācijām, piemēram, kad viņi maksā ārštata darbiniekus. Turklāt viņi pieprasa saņēmēja bankas rekvizītus-BIC, korespondenta kontu - tos var arī saukt bez riska sev, jo šie dati ir publiski pieejami un neatver piekļuvi jūsu uzkrājumiem.
Krāpnieks nevarēs izņemt naudu no saviem kontiem, zinot tikai bankas nosaukumu, tālruni, kartes numuru vai kontu. Bet piesargāties: scammers bieži izmanto šos datus daudzpakāpju krāpšanas shēmās.

Piemēram, noziedznieki zvana vārdā "bankas drošības dienests" vai pat "policijas izmeklēšanas departaments", sazinās ar nosaukumu-patronimitāti un sauc kartes numuru. Tātad viņi cenšas iedvesmot uzticību un pēc tam pārliecināt tulko naudu uz "drošu" — faktiski krāpniecisku-kontu.

Tāpēc nekāda informācija par saviem kontiem un kartēm nav jānodod citiem bez nepieciešamības. Un nekādā gadījumā nepublicējiet savus personas datus un bankas rekvizītus publiskajā domēnā, piemēram, sociālajos tīklos. Galu galā, scammers rūpīgi izpētīt tos.

Lai noskaidrotu situāciju ar banku


Pieņemsim, ka jūs negaidīti saņēmāt naudu uz kartes, un jūs nezināt, kas un kāpēc jūs tos nosūtījāt. Mēģinot izprast situāciju, jūs zvanāt bankai.

Sākumā darbiniekam ir jāpārliecinās, ka tas tiešām ir jums, nevis scammer. Lai to izdarītu, viņš lūgs jūsu vārdu, pases numuru, kā arī var precizēt:

  •  Pēdējie četri cipari kartes numuru. Par tiem viņš ātri atradīs to sistēmā, lai saprastu situāciju. Esi uzmanīgs: jums ir nepieciešams diktēt pēdējos skaitļus garu numuru no priekšpuses kartes.
  •  Koda vārds. Jūs to norādāt, parakstot līgumu ar banku.
Ja jūs pats sazināties ar banku, labāk ir zvanīt uz oficiālo numuru, kas norādīts viņa vietnē vai kartes aizmugurē. Šajā gadījumā jūs varat bez riska paziņot operatoram informāciju, kuru viņš pieprasa.

Bet piesargāties, ja jūs pēkšņi zvanāt no bankas un lūdzat precizēt konfidenciālus datus. Nezaudējiet modrību: pat tad, ja tālrunī ir redzams pazīstams īss bankas numurs-tas var būt aizstājējs. Vienmēr vislabāk ir ievietot cauruli, izsaukt karsto līniju un noskaidrot situāciju.

Kādus bankas datus nevar ziņot nevienam un kāpēc?

Ir dati, kurus bankas darbinieki nekad neprasa — ja kāds mēģina tos izņemt no jums, jūs precīzi saskārāties ar krāpniekiem. Ir svarīgi vienmēr saglabāt noslēpumu:
  •  Trīs cipari ar kāršu apgrozījumu. CVV (Card Verification Value) vai CVC (Card Validation Code) kods. Šie trīs skaitļi ir jāzina tikai Jums. Parasti tie jāievada, maksājot par pirkumiem internetā. Nosauciet šos skaitļus kādam kopā ar kartes rekvizītiem-būtībā dodiet zaļo gaismu krāpniekiem, kuri labprāt dosies uz jūsu rēķina.
  •  Paroles un kodi no bankas paziņojumiem. Banka nosūta slepenos vienreizējos kodus un paroles, lai apstiprinātu jūsu darbības vai ievadītu personīgo kontu. Tas ir papildu aizsardzība jūsu kontiem no scammers. Informēt svešinieku šie skaitļi - vienalga, ka, lai dotu zaglis atslēgas dzīvoklī, kur nauda ir.
  •  Kartes derīguma termiņš. Dažreiz tiešsaistes pirkumiem kartē nav nepieciešams ne CVV / CVC kods, ne paroles un kodi NO SMS un push paziņojumiem no bankas-pietiek ar kartes numuru un tā derīguma termiņu. Tāpēc to arī nevar saukt par nevienu. Īstie bankas darbinieki paši to var pārbaudīt.
  •  PIN kodu kartes. Saglabājiet to noslēpumā, nerakstiet kartē un neuzglabājiet tuvumā. Ja krāpnieks nozog viņu, tad izņemt visu naudu no konta viņam nebūs grūti.
Lai vilinātu jums konfidenciālus datus, scam mākslinieki izmanto sociālās inženierijas pikšķerēšanas trikus. Nekad ievadiet kartes datus nepazīstamā vietnē-vispirms pārliecinieties, ka tas ir drošs.

Ko darīt, ja krāpnieki jau ir informējuši konfidenciālu informāciju?

Steidzami bloķējiet karti: to var ātri izdarīt bankas mobilajā lietotnē vai tālruņa līnijas numurā. Tātad jūs samazināt scammers piekļuvi naudas kontā, un varbūt viņiem nebūs laika, lai nozagt visus savus uzkrājumus.

Ja uzbrucēji ir saņēmuši lietotājvārdu un paroli no sava personīgā konta bankas mājas lapā, lūdziet tālruņa līnijas operatoram nekavējoties atspējot tālvadības piekļuvi kontam. Pretējā gadījumā scammers varēs ne tikai piešķirt visus savus ietaupījumus, bet arī noformēt kredītu uz jūsu vārdu.

Tad karte būs jāpārpublicē — tad tās rekvizīti mainīsies, un bijušie, kas pazīstami noziedzniekiem, kļūs nederīgi. Tiešsaistes bankai izveidojiet jaunu lietotājvārdu un paroli.

Tikai gadījumā, ja pieprasāt savu kredītvēsturi-pārliecinieties, ka krāpnieki nav noformējuši aizdevumus Jūsu vārdā.

Lai saprastu, ar kādām shēmām krāpnieki maldina citu cilvēku datus un ietaupījumus, palīdzēs raksts "sociālā inženierija: kāpēc cilvēki paši dod naudu krāpniekiem". Vēl vairāk stāstu var atrast sadaļā "Grābeklis".